Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Munkaerőpiaci kihívások a logisztikai szektorban: megoldások és lehetőségek 2024-ben

2024.06.04

Forrás: Zsolya Communication, Get Work Trend Kft. Szakértői sajtóanyag
A logisztika ágazat szereplői számára akkor válik egy HR stratégia sikeressé, amennyiben az összhangban van az iparági kihívásokkal és képes a munkaerő-közvetítéssel, toborzással kapcsolatos trendeket követni. Azonban „csak a megfelelés” már nem elég.


Automatizálás, robotika és digitalizáció, változó fogyasztói szokások, a globális ellátási láncok folyamatos nehézségei, kiberbiztonság, fenntarthatóság, valamint a munkaerőhiány és átstrukturálódó kompetencia igények formálják szinte minden nap újra a szektort, melyre a vállalatoknak és a HR szakembereiknek választ kell adni.

„Minden a HR stratégiai célok és az iparági kihívások összhangján múlik. A logisztikai vállalatok számára kulcsfontosságú a jól strukturált HR koncepció kialakítása, amely összhangban áll az iparági trendekkel és változásokkal” – mondta Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetője. A szakember szerint mindez magában foglalja az iparág- és trendelemzést, a vállalati célokhoz illeszkedő munkaerő gazdálkodás kialakítását, a képzés-fejlesztés stratégiájának megalkotását.

Toborzás és a munkaerő megtartása

Az iparági kihívások miatt a toborzási stratégiák kiemelkedő szerepet játszanak a logisztikai vállalatok működésében. Előtérbe került a célzott toborzási kampányok működtetése, melyek az iparágspecifikus álláscsoport portálok és fórumok használatán keresztül valósulnak meg. Az AI alkalmazások által támogatott piacelemzések segítségével pontosabban meghatározhatjuk a célcsoportokat, amely lehetővé teszi a hatékonyabb toborzást.

A gyors felvételi eljárások kialakítása és működtetése, különösen a kulcspozíciók esetében, mint a tehergépjármű-vezetők és raktári dolgozók, szintén fontos elem. Az online tesztek alkalmazása lehetővé teszi a jelöltek készségeinek gyors és átfogó felmérését, míg a jelöltélmény nyomon követése és a folyamatos tájékoztatás biztosítja a jelentkezési folyamat minőségét.

A szakmai együttműködések kialakítása oktatási intézményekkel és szakmai fórumokkal, valamint a rendezvényeken való aktív részvétel hozzájárul a munkáltatói márka erősítéséhez.

A munkaerő-megtartásának stratégiái között szerepel a versenyképes kompenzációmenedzsment, amely magában foglalja az olyan juttatásokat, mint az üzemanyag-támogatás, gépjármű-karbantartási kedvezmények, egészségvédelmi programok, lojalitási bónuszok és teljesítményalapú juttatások. A munkakör specifikus beillesztési programok és a kiterjedt képzési és fejlesztési programok, amelyek a jelenlegi piaci kihívásoknak megfelelő készségeket fejlesztik, kulcsfontosságúak.

A tehetségmenedzsment programok, mint a mentorálás és utánpótlás-tervezés, továbbá az eredményes és hatékony visszajelzési és teljesítményértékelési rendszerek, a munkavállalói visszajelzés gyűjtése és az elégedettségmérés mind hozzájárulnak a munkaerő megtartásához.

Kulcsfontosságú kompetenciák a logisztikai szektorban

A technológiai fejlődés jelentős hatással van a logisztikai munkakörökre, új készségeket igényelve a munkaerőtől. A logisztikai szektorban dolgozó HR szakembereknek azokra a kulcskompetenciákra kell fókuszálniuk, amelyek elősegítik a hatékony munkaerő kezelését. Ide tartoznak az ellátásilánc-menedzsment, logisztikai pénzügyek, szállítmányozás és fuvarozás, valamint a környezettudatosság és fenntarthatóság. Ezen felül fontos a technológiai fejlődéshez kapcsolódó új készségek, mint a digitalizáció és robotika megértése és alkalmazása.

A HR szakembereknek emellett számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint például a képzett fizikai munkaerő hiánya, az időszakos kapacitáshiány kezelése, a komplex technológiai tudás szükségessége, és a versenyképes piac okozta fluktuáció.

A logisztikai szektor HR kihívásainak kezelése összetett feladat, melyhez elengedhetetlen a technológiai, gazdasági, sőt társadalmi változások ismerete. Mindez pedig széleskörű iparági tájékozottságot igényel” – tette hozzá Jáhny Ákos. Az idén 20. jubileumi évét ünneplő Get Work Trend Kft. által kínált integrált megközelítések és szolgáltatások, teljeskörű toborzási megoldások éppen ezt teszik lehetővé a partnereik számára: hatékonyabban lesznek képesek kezelni a kihívásokat, biztosítva a szükséges munkaerőt a jövőbeli siker érdekében. 


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: