Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az új BMW M2

2024.06.13

Forrás: BMW Sajtóanyag
A színtiszta vezetési élmény hamisítatlan szimbólumaként az új BMW M2 még magasabbra helyezi a prémium szegmens nagyteljesítményű kompakt élsportolóinak kategóriaetalon mércéjét, a letaglózó teljesítményélmény új dimenzióját váltva valóra.


Az új BMW M2 minden korábbinál erősebben és magabiztosabban ünnepli világpremierjét, egy sor innovatív felszereltségi tétel társaságában. Az újdonság középpontjában a 15 kilowattal / 20 lóerővel megnövelt maximális teljesítmény áll: az M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, magas fordulatszám-tartományig kalibrált, soros hathengeres benzinmotor immár 353 kW / 480 lóerő leadására képes. A karosszériát új stílusjegyek színesítik, az utasteret a mérnökök még tovább fejlesztették, a BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia legújabb generációja pedig a BMW 8.5 operációs rendszer alapjain fut.

A legújabb fejlesztések mentén az ikonikus kompakt élsportoló minden korábbinál vonzóbb belépőt kínál a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportmodelljeinek világába. Az új BMW M2 (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 9,6 – 9,8 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 218 – 223 gramm / km; CO2-osztály: G) kategórián belül is egyedülálló hajtáslánc-technológiáját a mérnökök még tovább tökéletesítették: a soros hathengeres benzinmotor, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, hatfokozatú manuális váltó és a klasszikus hátsókerék-meghajtás egysége letaglózóbb, mint valaha. Mindez a kompakt méretekkel, a hétköznapi használat és a versenypályás tempózás szempontjai szerint tökéletesre hangolt futómű-technológiával, valamint a személyre szabható járműbeállításokat kínáló, csúcstechnológiás vezérlési koncepcióval együtt ideálissá teszi az újdonságot arra, hogy megnyissa a BMW M divízió szegmensben írt sikertörténetének új fejezetét.

Az új BMW M2 a BMW Group mexikói gyárában lát napvilágot, az új BMW 2-es Coupé oldalán. Az első példányok a 2024 augusztusában kezdődő sorozatgyártást követően érkeznek meg a világ útjaira. A nóvum globális eladási mutatójának több mint 40 százalékát Európa teszi ki. A modell legfontosabb önálló piaca az Egyesült Államok, Németország, Kína, Nagy-Britannia és Japán.

Soros hathengeres benzinmotor még nagyobb teljesítménnyel és forgatónyomatékkal

Az új BMW M2 által kínált teljesítményélményben nem csupán a nyers erő, de a soros hathengeres benzinmotor teljesítmény-leadása is kulcsfontosságú. A nagyteljesítményű sportautó új kiadása számára továbbfejlesztett erőforrás esetében még inkább előtérbe kerül a letaglózó erőtöbblet egyenletes felépülése, amely a BMW M modellekre jellemző módon, egészen a legfelső fordulatszám-tartományig kitart. Csúcs forgatónyomatéka a főtengely percenkénti 2.650 és 6.130 fordulata között mindvégig a vezető rendelkezésére áll. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, hatfokozatú manuális váltóval szerelt modellek esetében (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 226 – 231 gramm / km; CO2-osztály: G) a csúcs forgatónyomaték 550 Nm, amely az alapfelszereltségként kínált, Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóval 600 Nm-re nő. 353 kW / 480 lóerő maximális teljesítményét a motor percenkénti 6.250 főtengely-fordulatnál adja le és egészen percenkénti 7.200 főtengely-fordulatig fenntartja.

Annak érdekében pedig, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei magabiztosan fedezhessék fel a soros hathengeres benzinmotorban rejlő, minden korábbinál intenzívebb teljesítmény-arzenált, a mérnökök az M Setup menüponton keresztül aktiválható vezetési üzemmódok teljesítmény-leadási karakterisztikáját és rendszerreakcióját is továbbfejlesztették. Az új BMW M2 így észrevehetően gyorsabban reagál a gázpedál érintésére – a nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóval és a hatfokozatú manuális váltóval egyaránt.

Az új BMW M2 teljesítménypotenciáljának kivételesen erőteljes műszaki alap ágyaz meg. A 3.0 liter hengerűrtartalmú erőforrás csupán néhány részletében tér el a BMW M3 és a BMW M4 legendás modellpárosának meghajtásáról gondoskodó motortól. A megnövelt maximális teljesítmény még inkább alátámasztja az újdonság nagyteljesítményű kompakt élsportolók szegmensében betöltött iránymutató szerepét, és mint ilyen, mostantól egyenrangú az új BMW M3 limuzin (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 227 – 230 gramm / km; CO2-osztály: G) és az új BMW M4 Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 226 – 230 gramm / km; CO2-osztály: G) manuális váltóval szerelt modellváltozataival.

A motorsport élvonalában felhalmozott tervezőmérnöki tapasztalat lélegzetelállító menettulajdonságokat ígér

A két darab egycsatornás (mono-scroll) turbófeltöltő, a közvetett töltőlevegő-hűtő és az elektronikusan vezérelt megkerülőszelep mellett a soros hathengeres benzinmotor M TwinPower Turbo technológiájának a magas pontosságú közvetlen üzemanyag-befecskendezés, a VALVETRONIC változó szelepvezérlés és a dupla-VANOS változó vezérműtengely-állítás is része. A motor számos alkatrésze egyenesen a motorsport élvonalában mérkőző versenyautókból érkezik, amely zárt aszfaltcsíkokon mindenekelőtt villámgyors rendszerreakciókat, kirobbanóan életteli fordulatszám-tartományt és letaglózó teljesítménypotenciált eredményez. Ilyen alkatrész többek között a zárt tetős kialakítású, extrém tartós motorblokk, a könnyűszerkezetes kialakítású, kovácsolt főtengely, a speciális vasbevonattal ellátott, súlyoptimalizált hengerfuratok és a hengerfej háromdimenziós nyomtatással előállított központi része.

Az M-specifikus hűtőrendszer még a legextrémebb versenypályás használat során is gondoskodik a hajtáslánc-technológia alkatrészeinek optimális működési hőmérsékletéről. A mérnökök a motor kenési rendszerét is az intenzív menetdinamikai paraméterek szempontjai szerint tervezték meg, a tartósan magas fordulatszám-tartományban pörgő erőforrás megnövekedett terhelését és a rendkívüli oldalirányú gyorsulásokat is figyelembe véve.

Alapfelszereltségként a motor erejét egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltó továbbítja a hajtott kerekek felé. Az automataváltó előválasztó karjába integrált Drivelogic gomb lehetővé teszi a szerkezet váltási karakterisztikájának beállítását, három jól megkülönböztethető működési üzemmód mentén. A bajor prémiummárka ügyfelei a legújabb M-dizájn szerint kialakított előválasztó karral és a kormány mögötti váltófülekkel szekvenciálisan is kapcsolgathatnak a fokozatok között.

A még közvetlenebb teljesítményélmény érdekében a BMW az új M2 modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként hatfokozatú manuális váltót is elérhetővé tesz, amelynek Gear Shift Assistant váltási segédlete kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a kanyarok előtti visszaváltásokat.

Közvetlen elődmodelljéhez képest az új BMW M2 mindkét váltótechnológiával 0,1 másodperccel gyorsabban futja meg a nulla-százas sprintet: automataváltóval 4,0 szekundum, míg manuális váltóval 4,2 másodperc alatt. A soros hathengeres benzinmotor megnövelt teljesítménye az álló helyzetből indított és 200 km/órás tempóig tartó gyorsulás idejében is visszaköszön, amely mindkét váltótechnológiával 0,6 másodpercet javult: automataváltóval 12,9 szekundum, manuális váltóval pedig 13,7 másodperc. Az újdonság végsebessége 250 km/óra, amely az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Driver’s Package teljesítménynövelő csomaggal egészen 285 km/óráig kitolható. A motor dinamikus teljesítmény-leadásának az elektronikusan vezérelt szelepekkel dolgozó, M-specifikus kipufogórendszer szolgáltat méltó hangaláfestést.

Minden korábbinál magabiztosabb kiállás új stílusjegyekkel

Az új BMW M2 kisportolt egyéniségét erőteljes karosszériafelületek és atletikus arányok hirdetik, amelyeket a kompakt méretek és a széles nyomtávok együttese tesz még drámaibbá. A kétajtós élsportoló letaglózó megjelenését egy sor M-specifikus stílusjegy nyomatékosítja, amelyeket a hajtáslánc-technológia hűtésének és a karosszéria aerodinamikájának optimalizálása érdekében terveztek meg és fejlesztettek tökéletesre a mérnökök. A nagyméretű, vízszintesen elnyújtott BMW hűtőrács és az első lökhárító három légbeömlője a hajtáslánc-technológia és a fékrendszer alkatrészeinek optimális mennyiségű hűtőlevegőjét szállítja.

A típus-specifikus, LED-technológiás első fényszórókat a frontrész legszélső pontjaira helyezték a mérnökök, akik az ikonikus BMW 02 modellek előtti tisztelgés jegyében mindkét oldalra egy-egy kör alakú, tompított és távolsági fény kibocsátására egyaránt képes fényforrást terveztek. A fényszórók alsó éle mentén végigfutó „U” alakú fénydizájn a nappali menetfényt és az irányjelzéseket is biztosítja. Az opcionális extrafelszereltség részeként a nóvumhoz adaptív vezérléssel és BMW Selective Beam elvakítás-mentes távolságifény-asszisztenssel dolgozó, LED-technológiás első fényszórók, valamint sötét betéteket kínáló M Shadowline világítási opciók is megrendelhetők.

Oldalnézetből a nagyteljesítményű sportmodell jármű-sziluettjét a bajor prémiummárka kupéit fémjelző, elegáns vonalvezetés jellemzi. A markáns küszöbtoldatokkal és az erőteljes kerékjárati ívekkel mindez kiváltképp sportos kiállást kölcsönöz a kompakt kétajtósnak. Az opcionális extrafelszereltség részeként az új BMW M2 M Carbon tetővel is megrendelhető, amely körülbelül 6 kilogrammal csökkenti a jármű saját tömegét, az alacsonyabbra helyezett súlypont pedig még tovább fokozza a modell agilitását.

Az új BMW M2 hátsó lökhárítója versenyautósan sportos diffúzort visel, a kipufogórendszer dupla ikervégződései pedig a lökhárító két szélétől kellő távolságban nyomatékosítják az élsportoló versenyzői adottságait. Alapfelszereltségként mind a négy kipufogóvég fekete színben ragyog, amellyel a csomagtérajtón és a hűtőrácson is ezüst kontúrral megálmodott, ugyancsak fekete típusjelzés alkot kontrasztot.

Merőben új karosszériafényezési árnyalatok és új kialakítású könnyűfém keréktárcsák

A bajor prémiumgyártó ügyfelei háromféle akril, ötféle metál és hatféle BMW Individual karosszériafényezési árnyalatban rendelhetik meg az új sportmodellt. A jelentős mértékben kibővített palettán az új Sao Paulo Yellow akril, a Fire Red metál, a Portimao Blue metál és a Skyscraper Grey metál árnyalat is megtalálható. A BMW Individual karosszériafényezési megoldások listájára eközben a Java Green, a Voodoo Blue, a Grigio Telesto és a Twilight Purple szín is felkerült.

Az új BMW M2 alatt már alapfelszereltségként Jet Black árnyalatú, duplaküllő-dizájnú BMW M könnyűfém keréktárcsák gurulnak, elöl 19”, hátul pedig 20” méretben. Utóbbiak az opcionális extrafelszereltség részeként Silver árnyalatban is megrendelhetők. A szintén opcionális extrafelszereltségként elérhető M Race Track csomag részeként a felnik versenypályára tervezett gumiabroncsokkal is felszerelhetők.

Új kormánykerekek és új utastéri kárpitok, M Carbon kagylóülések önálló extrafelszereltségi tételként

A bajor prémiumgyártó tervezőmérnökei a vezető és az autó közötti legfontosabb kapcsolódási pontot, a kormánykereket is újragondolták. Az új BMW M2 alapfelszereltségének a háromküllős, bőrözött BMW M sportkormány is része, amelyet multifunkciós gombokkal és vörös 12-órás jelzéssel álmodtak meg a tervezők. A precízen módosított küllők alatt laposabb kialakítású alsó karima kapott helyet. A versenyautós élményről az egyedi járműbeállításokat eltároló két M memóriagomb és kormány mögötti váltófülek gondoskodnak. Az opcionális extrafelszereltség részeként a modellhez Alcantara-bevonatú BMW M sportkormány is elérhető, hasonló kialakítással és funkciókkal. Az opcionális extrafelszereltség részeként mindkét kormánykerék fűtéssel is kiegészíthető.

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW M sportülések mostantól Red/Black kéttónusú árnyalatú Vernasca bőrkárpitozással is elérhetők. A súlycsökkentett M Carbon kagylóülések ráadásul már nem csupán az M Race Track csomag részeként, hanem önálló extrafelszereltségi tételként is megrendelhetők a modellhez. Merino bőrkárpitozás esetén elektromosan állítható ülések, leszerelhető fejtámlák és többpontos biztonsági övek beszerelését is lehetővé tevő előkészítések optimalizálják az élsportoló kényelmét és versenyautós adottságait.

BMW 8.5 operációs rendszer és digitális légkondicionáló-funkciók

Az utastér progresszívan sportos hangulatát a BMW Ívelt Kijelző és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Head-Up kijelző M-specifikus tartalmai fokozzák tovább. A BMW Ívelt Kijelző egyetlen üvegfelület mögött kínálja fel a 12,3” képernyő-átmérőjű műszeregység és a 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző teljes egészében digitális párosát, amely a BMW 8.5 operációs rendszer műszaki alapjain futó, legkorszerűbb BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológiának is otthont ad. A légkondicionáló berendezés funkciói ugyancsak digitálisan vezérelhetők. Az utastéri hőmérsékletek és a légbefúvások intenzitásai, illetve az ülések és – amennyiben az adott modell felszereltségének része – a kormánykerék fűtése érintésekkel, a központi kijelző alsó éle mentén elérhető speciális menüsávon keresztül, illetve a BMW Intelligent Personal Assistant segítségével hangutasításokkal is beállíthatók, az adott modell felszereltségi szintjétől függően.

A digitális megoldások terén alkalmazott innovációk térnyerésével párhuzamosan az utastérben egyre kevesebb gomb és kapcsoló kap helyet, a műszerfal pedig új formát ölt. A műszerfal közepén és két szélén elhelyezett szellőzőrostélyok új állítógombjai forgatással és billentéssel teszik lehetővé a kívánt légbefúvás irányának beállítását.

Az új BMW M2 műszerfala és középkonzolja alapfelszereltségként Dark Graphite matt árnyalatban ragyog. Az opcionális extrafelszereltség részeként alumíniumból készült, rombuszmintás, antracit árnyalatú dekorbetétek és a finomra csiszolt alumínium dekorbetétek új változatai is megrendelhetők a modellhez.

M-specifikus járművezérlő koncepció és széleskörű alapfelszereltség

Az új élsportoló M-specifikus járművezérlő koncepciójának középpontjában a középkonzolon elhelyezett „Setup” gomb áll, amely közvetlen hozzáférést kínál a motor, az alapfelszereltségként kínált adaptív M futómű, az M Servotronic sport kormánymű, az integrált BMW M fékrendszer és az M Traction Control tapadásvezérlés beállításaihoz. Utóbbival a vezető tíz fokozatban, saját preferenciái szerint állíthatja be a kipörgésgátló rendszer beavatkozási határértékét és fokozatosan csökkentheti a menetstabilizáló rendszer közreműködését, hogy egyre inkább megközelítse a vezetés fizikai határait, például versenypályás használat során. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető hatfokozatú manuális váltó Gear Shift Assistant váltási segédlete az M Setup menüponton keresztül aktiválható, illetve deaktiválható.

Az új BMW M2 széleskörű alapfelszereltségének a háromzónás automata légkondicionáló, a hangulatvilágítás, a HiFi audiorendszer, a vezeték nélküli töltést kínáló okostelefontartó tálca, a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszerrel dolgozó BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés, valamint az Apple CarPlay® és az Android Auto™ használatát egyaránt lehetővé tevő okostelefon-integrálhatóság is része. A félautomatizált járművezetést és parkolást lehetővé tevő intelligens rendszerek sorát színesíti többek között az alapfelszereltségként kínált, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control with Brake Function), az előzési tilalmakra is figyelmeztető sebességhatár-kijelzés (Speed Limit Info), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), illetve az első és hátsó szenzorokkal dolgozó parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control) is. Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán a Driving Assistant csomag, a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go) és a tolatási segédlettel (Reversing Assistant) együttműködő parkolóasszisztens (Parking Assistant) is megtalálható.

Az új BMW M2 opcionális extrafelszereltségi tételeinek sorát színesíti továbbá a Comfort Access funkció, az elektromosan működtethető napfénytető és a Harman Kardon surround audiorendszer is. És ahogyan a BMW Head-Up kijelző, úgy az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés központi kijelzője is magába foglalja a kiterjesztett nézetet (Augmented View).

A maximális teljesítményre, menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra és kombinált károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek.

A sajtóközleményben szereplő modellváltozatok, felszereltségi tételek, csomagok és szintek, műszaki adatok, illetve átlagos üzemanyag-fogyasztásra, kombinált károsanyag-kibocsátásra és kombinált energiafogyasztásra vonatkozó értékek a németországi piacon elérhető ajánlatokat tükrözik. Az egyes méretadatok és mérési eredmények a Németországban alapfelszereltséggel elérhető modellek értékei, amelyek a keréktárcsák / gumiabroncsok méretétől és típusától, valamint az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek felszerelésétől is függnek.

Az átlagos üzemanyag-fogyasztási és kombinált károsanyag-kibocsátási értékeket a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki. Az adatok a Németországban alapfelszereltséggel elérhető modellek értékei, amelyek a keréktárcsák / gumiabroncsok méretétől és típusától, valamint az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek felszerelésétől is függnek. A hivatalos NEDC és WLTP mérési eljárásokról bővebb információt találnak a www.bmw.de/wltp weboldalon.

További információk az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos károsanyag-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, károsanyag-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars) kiadványban találhatók, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a https://www.dat.de/co2 weboldalon szerezhető be.  

www.bmw.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Önvezető, automatizált járművezetés, ; Robot, automatika, automata ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: